Jumaat, 16 Julai 2010

Resepi Ayam Goreng Gajus











Bahan-bahan:

100 gram margarine
200 gram daging ayam dipotong dadu
100 gram gajus
4 keping cendawan kering
1 tangkai lada hijau - dihiris
2 tangkai lada merah - dihiris
100 gram rebung dihiris panjang
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 sudu teh kicap cair
1 sudu tepung jagung
2 hiris halia - potong nipis
Garam secukup rasa


Cara penyediaan:

Rendam cendawan hingga lembut dan potong 4 segi kecil.

Panaskan margarine dan goreng gajus hingga kekuningan.

Satukan tepung jagung, kicap, halia bersama ayam.

Panaskan 2 sudu margarine dan tumis bawang putih hingga perang. Masukkan bawang besar, ayam, rebung, kacau dan biarkan selama 2 minit.

Masukkan baki perencah yang digaul bersama ayam tadi diikuti 3 camca besar air dan gaul rata. Rasakan dan tambah garam jika perlu.

Sudah masak, taburkan gajus dan cili. Gaul sebentar dan angkat unruk disajikan.

0 comments:

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More